Többen osztozni valamin általában környezetbarát

Sosem szerettem a pazarló embereket. Akik egyetlen használat után eldobják a dolgokat, újat vesznek vagy kihasználatlanul megválnak a dolgaiktól. Nem mindenki rajong a használtruháért, de én kifejezetten szeretek turkálókba és garázsvásárokba járni, fantasztikus darabokara lehet bukkanni, potom összegekért. Ha valakinek fontos a környezet megóvása és a tudatosság, fenntarthatóság, akkor jobban odafigyel arra, hogy milyen termékeket vásárol, igyekszik csomagolásmentesen vásárolni, nem gyömöszöl mindent nejlonzacskókba, nem használ eldobható, műanyag poharakat és evőeszközöket, igyekszik használt cikkeket beszerezni és a saját, megunt ruháit, könyveit sem kidobja, hanem továbbadja valakinek. Én ezeket az elveket nagyon komolyan veszem és már el sem tudom képzelni máshogy az életemet. Mivel én kicsit térítő típus vagyok, ezért elhatároztam, hogy ezeket a gondolatokat és tanácsokat megosztom az emberiséggel és blogot indítok.

Ez kicsit nehezebben ment, mint gondoltam, mert nem vagyok egy informatikai zseni, úgyhogy a webhelyek, tárhelyek, szerverek nem képezték az ismereteim részét. Elkezdtem kutakodni az internet bugyraiban, hogy mi is a honlapkészítés, weblapindítás menete és rátaláltam a Rackforest cégre. A weblapjuk elsőre sokkolt, mert tele van olyan szavakkal, amiknek a jelentéséről gőzöm sem volt, de rászántam az időt és kiműveltem magam a témában. Hamar egyértelművé vált számomra, hogy mivel én nem vállalkozást indítok, vagy webshopot nyitok, ezért nem lesz szükségem nagyszabású, komoly csomagra, ami mindenféle extrát tartalmaz. Nekem csak egy egyszerű internetes oldal kell, bár ahogy nézegettem a szolgáltatásokat, egyre csábítóbb lett az ötlet, hogy nyissak egy környezetbarát életmódot segítő termékeket forgalmazó webshopot. De ez egyelőre még csak a terv kategória és ha jól értettem, bármikor módosíthatok, bővíthetek, átformálhatok dolgokat a weboldallal kapcsolatban, ezért, ha rászánom magam, megvalósítható lesz a webshop is. De egyelőre csak a honlap a lényeges.

Windows VPS árzuhanás - akár 30% árcsökkenés

Megütötte a szememet a Windows VPS árzuhanás – akár 30% árcsökkenés hirdetése a cégnek, úgyhogy azonnal rárepültem, jó magyar szokás szerint (mert ugye, ami olcsóbb és akciós, azt meg kell venni). Halvány lila gőzöm sem volt, hogy mi az a VPS, de szerencsére gondolt rám és sorstársaimra a cég és leírták a honlapjukon. Ha valaki hasonló cipőben járna, mint én, akkor annak elárulom, hogy a VPS Virtual Private Servert jelent, vagyis virtuális magán szervert. Ezzel még nem nagyon kerültünk beljebb, de máris elmagyarázom, miért jó ez nekem. A VPS lényege, hogy nem egy különálló szerver, hanem egy nagy teljesítményű szerveren működő privát egység. Tehát adott egy bitangerős szerver, ami annyira bírja a munkát, hogy egyetlen ember igényeit kiszolgálni meg sem kottyan neki, úgyhogy több részre osztják és így több ember tudja rá pakolgatni a dolgait. Kicsit olyan ez, mint egy közös szekrény, ami olyan nagy, hogy mindenki nyugodtan belepakolhatja a cuccait, de azzal a fontos különbséggel, hogy itt nem látni a másik cuccait. Tehát akiben esetleg felmerült, hogy ez a nevével ellentétben nem is annyira privát, azt megnyugtatom, hogy de, nagyon figyelnek a biztonságra és az adatok védelmére, úgyhogy annyira biztonságos ez a megoldás, mint egy különálló szerver. Nagy előnye a virtuális szervereknek, hogy nem az ügyfélnek, vagyis nekünk kell karbantartani, hanem a szolgáltató elvégez minden szükséges teendőt, mi csak az operációs rendszerért felelünk, ami a szerveren fut.

A virtuális szerverek mellett szól továbbá, hogy akár azonnal üzembe lehet őket helyezni, szóval nincsen várakozási idő, huzavona, feltételek tisztázása és várakozási idő, mire megnyílhat az adott webshop vagy megjelenhet a weboldal. Előny még, hogy rugalmasan és könnyedén testre szabható egy virtuális szerver, még az informatikai analfabéták, mint jómagam számára is. Arról pedig, hogy ne törtjén véletlen baleset, ami után ordítva tépjük a hajunkat, hogy mégis hogyan történhetett ez, a folyamatos biztonsági mentés gondoskodik. Ezt a funkciót én nagyon szeretem, a szöveges dokumentumoknál is, emaileknél is, mindenhol, ahol írok valamit vagy valamilyen munkát végzek, aminek nem örülnék, ha egyszer csak eltűnne. Nem kell folyamatosan észben tartani, hogy most menteni kell, módosítottam valamit, mentesem el gyorsan, mielőtt beüt egy áramszünet vagy lemerül a laptopom. További előny, hogy a virtuális szervereken saját operációs rendszert lehet futtatni, ez is a nagy szabadság és testreszabhatóság része. Éjjel-nappal elérhető telefonos ügyfélszolgálata van a cégnek, úgyhogy, ha az éjszaka közepén megébrednék, hogy ajaj, valami baj van a szerveremmel, mert nem tölt be az oldal vagy összeomlott a rendszer, akkor azonnal rá tudnám zúdítani zaklatott lelkiállapotom kiváltó okát a telefon túloldalán ülő szakemberre. Ha valaki elkötelezi magát egy VPS bérlés mellett, akkor annak plusz örömteli információ, hogy nem kell évente vagy havonta szöszmötölni a szerződéssel és megegyezéssel, mert határozatlan időre lehet szerződéseket kötni a céggel. Ez nekem és a hozzám hasonlóan kicsiben gondolkozó embereknek talán nem akkora bombasztikusan jó hír, de aki több webshopot vagy weboldalt üzemeltet, és még minden mást is csinál mellette, tehát igencsak elfoglalt üzletember, annak jelentősen megkönnyíti az életét. Aki ért a dologhoz és nagyon extrásat akar, az különböző kiegészítésekből is választhat, tehát egészen testre szabhatja a csomagját, hogy milyen extrák és bónusz szolgáltatások legyenek benne.

És hogy a virtuális szerverek mégis hogyan kapcsolódnak a környezethez? Szigorúan véve nem sok közös vonást lehet felfedezni, de engem maga az ötlet fogott meg. Tisztában vagyok vele, hogy az informatika nem a csapatépítésről és az emberi kapcsolatok javításáról szól, de ha megosztunk valamit, mármint a többieknek is hozzáférést adunk valamihez vagy helyet adunk nekik, az egy nagyon szép gesztus a részünkről. Gondoskodunk róla, hogy maximálisan ki legyen használva az adott dolog, mint például itt a szerver, ne legyen felesleges üresjárat és ne kellejen mindenkinek egy teljesen új, saját szervert vennie. Anyagilag is kedvezőbb, ha többen osztozunk valamit, éppen az előbb említett ok miatt, hogy nem kell mindenkinek sajátot vennie. És ha valakinek vagy valakiknek elegendő az a rész, amit megosztunk velük, mert nincsen szükségük nagyobb tárhelyre vagy teljesítményre, akkor maximálisan kielégítő lesz számukra ez az üzlet. Nem hiszem, hogy ezek a gondolatok kergették egymást a virtuális szerverek ötletgazdájának a fejében, de engem elgondolkoztattak.

Az már tényleg csak hab a tortán, hogy öt napos próbaüzemet biztosít a cég, méghozzá teljesen ingyen. Tehát miután (profi segítséggel) kitaláltam, hogy számomra melyik csomag lenne a megfelelő, utána 5 napig ingyen meg tudok róla bizonyosodni, hogy tényleg működik, olyan, mint amilyet elképzeltem, jó lesz nekem. Ha valami miatt mégsem válna be a dolog, akkor lehetőségem van módosítani, mást kipróbálni, újra átbeszélni az igényeimet és elképzeléseimet. Ez nagy könnyebbség nekem, mert nincsen tétje a dolognak első körben, nem kell kifizetnem egy vagyont egy bizonytalan dologra, amire lehet, hogy nem is lenne szükségem vagy nem olyan, mint elképzeltem.