Segítség a zöldebbé váláshoz: napelem pályázat vállalkozásoknak

Szerencsére már egyre több embernek nem kérdés, hogy a megújuló energiaforrásoké a jövő, különben tönkretesszük a bolygónkat. Növekvő népszerűségnek örvendenek az alternatív, környezetbarát termékek is. Ha valaki régebb óta zölden él, és összehasonlítja az azelőtti költségvetését a jelenlegivel, világossá válik számára, hogy bár elsőre drágább, hosszútávon sokkal kedvezőbb környezettudatosnak lenni.

Ha valaki szeretne napelemeket az otthonára, hogy spórolni tudjon és ne szennyezze közvetve a környezetet, de nincs annyi önerő a birtokában, hogy belevágjon, annak sem kell elkeserednie, ugyanis Magyarország támogatja a napelem rendszerek telepítését. Ennek az az oka, hogy az EU célként tűzte ki maga elé, hogy x százalékban megújuló energiaforrásokat használunk, ezért jelentős összegű támogatást kaptak a tagországok, hogy az átállást tudják ösztönözni.

A napelem pályázat vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is elérhető, de én most csak a vállalkozásoknak érdekesekről szeretnék írni. Az első egy jelenleg szünetelő vissza nem térítendő támogatás, melyet a 15 kWp alatti teljesítményű napelemekre lehet felvenni. Az összeg egy- és hárommillió Ft közötti lehet, viszont a kivitelezést önerőből kell finanszírozni. Létezik egy másik fajta támogatás is, a 15 kWp teljesítmény feletti napelemekre, ám ennek határideje már lejárt. Az ősszel megpályázott pályázatok 2021 júliusától lesznek elérhetőek.

A pályázat nyertesei azonban a szaldós elszámolási rendszerhez már nem csatlakozhatnak, helyette a bruttós elszámoltatás lesz elérhető. Ez magyarul annyit jelent, hogy előre megszabott tarifákon zajlik az adásvétel az energia szolgáltató és termelő, azaz a napelem rendszer tulajdonosa között. Erre a rendszerre 2024-ig kell átállni.

Érdemes minél előbb belevágni a napelem rendszer telepítésébe, hiszen minél hamarabb elkezdjük, annál előbb jön vissza az ára. A napelemek miatt az ingatlan értéke is megnövekszik. Ha a rendelkezésünkre áll a kellő tőke, ki kell választani azt a céget, amelyik kivitelezi nekünk az egészet.

Fontos, hogy olyan céget válasszunk, amelyik a legjobb minőségű gyártókkal van kapcsolatban. Pontos legyen, precíz, korrekt árakat kérjen a szolgáltatásaiért cserébe, és legyen segítőkész. A Pentele Solar Kft. pont egy ilyen cég! Mi is őket kértük fel, és tökéletesen elégedettek vagyunk velük. A pályázatokkal kapcsolatban is tudunk általuk informálódni, tényleg mindenben segítenek, és készségesen válaszolnak a kérdéseinkre.

Önerőből vagy hitellel, de mindenképp érdemes napelem tulajdonosnak lenni! Különösen, hogy vannak napelem pályázatok, vállalkozások számára is!