Nyári gumi vásárlással a környezetért is sokat tehetünk

Bármennyire is utópisztikusan hangzik, a bolygó megmentésére most van lehetőségünk. Nem holnap, nem 10 év múlva, hanem most. Sőt, nem is a Földet kell megmentenünk, hiszen a Föld túl fogja élni a klímaválságot, csak mi, emberek nem.

A saját szintünkön rengeteget tehetünk azért, hogy unokáink is élhető világban létezhessenek: szelektíven gyűjthetjük a szemetet, de ami még fontosabb, az az, hogy törekedjünk a lehető legkevesebb szemét és károsanyag kibocsátására. Mindent igyekezzünk újrahasznosítani, újrafelhasználni,

Rengetegek gondolkodtam azon, hogy autóhasználat szempontjából – amellett persze, hogy elektromos autóm van – mit tehetnék még az ügy érdekében. Tudtátok, hogy az évszaknak megfelelő gumiabroncs használat és a téli és nyári gumi beszerzése hozzájárul a gumiabroncs élettartamának növeléshez? Ezzel pedig nem csak pénzt spórolhatunk, de kevesebb hulladékot is termelhetünk.

A gumidiszkont.hu oldalán tájékozódva megtudtam, hogy amennyiben nem az évszaknak megfelelő gumit használjuk, tehát például téli gumit használunk nyáron is, az abroncsok sokkal jobban kopnak, a hő hatására el is deformálódhatnak. Ráadásul egy nyári gumi tapadása is teljesen más, mint a téli gumié. Így ha nem az évszaknak megfelelő abroncsokat használunk, még balesetveszélyes helyzetet is teremthetünk.

Mivel még én is adós voltam az autómnak a nyári gumi beszerzésével, igyekeztem minél előbb megvásárolni azt itt. Szerencsére az oldalon kitűnően lehet tájékozódni, így hamar rátaláltam a számomra megfelelő nyári gumi szettre és nem is vártam tovább a vásárlással. Azt hiszem, az autóm is imádni fogja.

A gumi élettartama mellett fontos beszélni a tapadásról is. Hiszen a nyári, csapadékos időben egészen máshogy fut egy autó, mint télen. Ahhoz, hogy a meleg, esős idővel meg tudjon birkózni egy autó, hogy a vizes útfelszínen ne csússzon ki, a téli gumikhoz képest teljesen más minőségű abroncsok szükségesek. Épp ezért a nyári gumi szettek másként barázdáltak, valamint az összetételük is más, sokkal keményebb anyagokból készülnek, mint a téliek. Így igazodva a nyári időjáráshoz és útviszonyokhoz. Ennek a nyári hőhatások szempontjából is fontos szerepe van, hiszen egy nyári gumi nem olvad meg a forró aszfalton.

A gumidiszkont.hu oldalon tehát sok szempontból megvilágosodtam és még inkább biztos lettem abban, mennyire fontos a gumicsere. Máskor nem fogom eddig húzni a dolgot, az biztos. Miután felszereltettem az új gumikat az autómra (fontos, hogy ezt szervizben, szakemberekkel végeztessük el, ezzel is garantálva a biztonságot), vezetés közben máris éreztem, mennyivel jobban fut az autó a megfelelő gumikkal. Könnyebben irányítható és stabilabb is volt a frissen vásárolt abroncsoknak köszönhetően.

A téli gumikat elpakoltam, egy ideig biztosan nem lesz szükség rájuk. Az ő élettartamukat is szem előtt tartva száraz, sötét és hűvös helyre helyeztem őket, hiszen az erős napsugárzás és a vizesedés nem kíméli őket.

Remélem, a jövőben a gyártók is igyekeznek minél kevesebb szemetet termelni és valamilyen módon újra felhasználni az elhasználódott gumikat. Sajnos számos kidobott gumit szoktam felfedezni séta közben az út szélére dobva. Ezt a helyzetet is mielőbb kezelni kellene.

Autótulajdonosként azt gondolom, kötelességünk figyelni arra, hogy mindig megfelelő gumiabroncsokat használjunk. Télen a téli, nyáron pedig a nyári gumi használata kötelező, hiszen ezt a KRESZ is előírja. A tudatosabb autóhasználat érdekében pedig – mivel az egyik legnagyobb szén-dioxid kibocsátó a közlekedés – igyekezzünk csak akkor használni az autót, amikor feltétlenül muszáj. Kisebb távokra üljünk inkább biciklire vagy menjünk gyalog. Így nem csak a Földért tehetünk sokat, de a gumiabroncsok is tovább maradnak használhatóak.