Megéri környezetbarátnak lenni?

A minap egy barátommal épp arról társalogtunk, vajon tényleg megéri-e környezetbarátnak lenni. A környezetbarát termékek általában jóval drágábbak, mint a hagyományos társaik, és a tiszta lelkiismereten, valamint a tudaton kívül, hogy tettünk valamit a bolygó egészségéért, nem sok előny mutatkozik belőle. Legalábbis látszólag.

Hosszútávon viszont bebizonyosodik, hogy rengeteget tudtunk megspórolni, hiszen ezek a termékek jóval tovább elegendők. Például egy mosótojás és a hagyományos mosószer, vagy a menstruációs kehely és a tampon esete is pont ilyen: jóval tovább használható, és nem kell mindig újat vásárolni, ezáltal kevesebbet költünk.

Rutinos versenyzők már napelemet is telepítenek a házukra, hogy spóroljanak az árammal, ám ez már tényleg egy nagyobb volumenű befektetés, amelyet sokan nem engedhetnek meg maguknak. Szerencsére a számukra is létezik megoldás, ez pedig nem másban, mint a pályázatokban rejlik.

A pályázatokról ezen a linken lehet bővebben tájékozódni: https://napelemrendszer.info/napelem-palyazatok.html.

De marad a kérdés, miért is éri meg napelembe fektetni, mikor csak 8-10 év múlva térül meg az összeg? Először is, a napelemeknek köszönhetően megszabadulhatunk a villanyszámlától, azonnal. Ráadásul, a hálózatba visszatápláló inverter segítségével az általunk megtermelt, de fel nem használt áramot el tudjuk adni a szolgáltatónak, így nem hogy nem fizetünk, de még nekünk fizetnek.

A napelemet, miután beüzemelték, nem kell folyamatosan karban tartani, hosszú évtizedekig zavartalanul működik. Ez a megbízhatóság pedig nagy luxus. Csak képzeld el, áramszünet van az utcában, neked pedig online kellene dolgoznod határidőre. A napelemnek hála nem lesz ilyen jellegű problémád, elkerülheted a váratlan helyzeteket.

Maga a beszerelés pedig csupán egyetlen egy napot vesz igénybe. Ezt természetesen megelőzi az, amikor az előre egyeztetett időpontban kimegy egy szakértő felmérni az ingatlant, hogy stratégiailag hova lenne érdemes napelemet telepíteni, illetve az éves fogyasztás alapján hány darab panelre lenne szükségünk. Szóval nincs vele sok macera, így erre nem lehet fogni, miért nem vág bele valaki.

A fenti linken elérhető cég egyébként rendkívül segítőkész, még az ügyintézésben is segítenek, és bárki fordulhat hozzájuk bátran tanácsért, akinek kételyei vannak a témával kapcsolatban. Mi is nekik köszönhetjük a saját napelem rendszerünket, és hibátlanul működik azóta is, pedig nem egy mai darab.

A címben szereplő kérdésre a válasz pedig egyértelműen: igen, megéri környezetbarátnak lenni!