Környezetbarát szponzor, amerikai bajnokság és egy rossz fog

Profi gördeszkásnak készültem. Rendszeresen kijártam a parkba, volt, hogy hajnali 5-kor keltem, és egész nap a trükköket gyakoroltam. Több magyar versenyt is megnyertem, és elkezdtek szponzorok felkeresni. Végül teljesült az álmom, és az egyik szponzor elintézte, hogy részt vegyek egy amerikai bajnokságon.

Ez egy olyan cég volt, amely környezetbarát termékeket forgalmazott és gyártott. Új fejlesztésük az újrahasznosított anyagokból készült bukósisak, és védőfelszerelés volt. Imádtam ezeknek a cuccoknak a dizájnját, és mivel még nem került forgalomba a termék, rajtam kívül senkinek nem volt ilyen. A gördeszkánál pedig köztudott, hogy az önkifejezés, és az egyéniség megvillantása nagyon fontos.

Mindegyik sisakon, térdvédőn és egyéb védőn volt egy szám, ami azt jelezte, hány műanyagpalackot hasznosítottak újra az adott felszerelés elkészítésénél. Nem csak jól néztek ki ezek a cuccok, hanem kényelmesek is voltak, és kegyetlen jól tompítottak.

Így készültem hát az amerikai debütálásomra, de pár nappal az indulás előtt közbejött egy kis krach. Elkezdett fájni az egyik hátsó fogam. Kétségbeesetten elkezdtem fogorvost keresni, és szerencsére rátaláltam a Fogorvos Budapest oldalára.

Innen megtudtam, hogy gyökérkezelés segítségével orvosolható a kellemetlen probléma. Egy egész blogposztot szenteltek ennek a témának, ahol mindent érthetően leírnak. Ez egy olyan eljárás, amely során az erősen sérült fog is megmenthető még, és nem kell kihúzni. Ha fogakról beszélünk, alapszabály, hogy a legkisebb fájdalomnál is el kell menni egy vizsgálatra, mert így könnyen megelőzhető a katasztrófa.

A Fogorvos Budapest orvosai a gyökérkezelést több lépésben végzik el. Első lépésként megnyitják a sérült fogat, és szépen kitakarítják, hogy semmilyen szennyező anyag ne károsítsa tovább. Ezt a folyamatot a szakzsargon trepanálásnak hívja. Ezután a gyökércsatornákat tisztítják ki. Ez csak akkor lehetséges, ha a helyi érzéstelenítés működik, és megfelelő zsibbadást okoz. Túlságosan gyulladt fogak esetén a szervezet nem reagál olyan hatékonyan a helyi érzéstelenítésre, így nem lehet azonnal hozzákezdeni a gyökércsatorna tisztításhoz. Ebben az esetben egy speciális anyagot használnak, ami pár napig nyugtatja a fogat, és utána jöhet a következő lépés, ami az effektív gyökérkezelés. Ez egy olyan művelet, mely során eltávolítják a halott, és gyulladt szövetdarabokat. Az így keletkezett üreget a fogban először ideiglenesen feltöltik gyógyszerrel, majd, ha készen áll rá a fog, jön a végleges gyökértömés. A művelet végrehajtásához a legmodernebb gépek állnak az orvosok rendelkezésére, de szükség esetén kézzel is el tudják végezni.

A gyökérkezelt fog komoly odafigyelést igényel. Nem kap megfelelő tápellátást és törékenyebb, mint az egészséges fog. Érdemes vele rendszeresen visszajárni kontrollra. Ettől függetlenül érdemes a gyökértömést megcsináltatni, mert ha jól sikerül a beavatkozás, akkor még évekig boldogan el lehet a páciens az újonnan kezelt fogával. Az pedig, hogy a saját fogát mentik meg az orvosok, és nem egy implantátumot raknak be a helyére, a szervezetnek is sokkal kevésbé megterhelő.

Árakat tekintve a gyökérkezelés nem olyan vészes beavatkozás, bár nem is mondanám olcsónak. A trepanálás 10.000 Ft-ba kerül, a devitalizálás 5.000 Ft-ba. Az effektív gyökérkezelés ára a csatornáktól függ. 1 csatornás fog esetén 15.000 Ft, 2 csatornás fog esetén 15.000 Ft, 3-4 csatornás fog esetén 21.000 Ft. Az ideiglenes gyógyszeres gyökértömés pedig 5.000 Ft. Ezekhez az árakhoz még hozzájön a fog tömése és felépítése, de ezek értéke személyes konzultációval határozható meg.

Ha úgy hozza az élet, hogy gyökértömésre kell adnod a fejet egy percig se búsulj. A Fogorvos Budapest rendelőjében a legkiválóbb fogorvosok vesznek kezelésbe. Több mint 20 éves munkásságuk alatt már mindent láttak, amit fogorvos láthat. Biztos lehetsz benne, hogy minimális fájdalommal fog járni a kezelés, és arra is odafigyelnek, hogy a lelked is megnyugtassák bíztató szavakkal.