Így lettek napelemek a háztetőn

Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én nagyon örülök annak, hogy a világon életbe lépett és elkezdődött egyfajta változás: egyre több ország törekszik a klímasemlegesség elérésére és ugyanígy egyre több ember harcol a Föld védelméért. Nekem például nagyon szimpatikus volt Leonardo DiCaprio Oscar díjátadón elmondott beszéde, ahogyan az is, hogy ő nem csak beszél róla, mint sokan mások, hanem a maga szintjén – ami ugyebár elég magas – igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy segítse a környezetvédők munkáját.

Azt hiszem, hogy nem véletlenül jutottak el arra a szintre a fiatal generációk, hogy megjelent náluk az úgynevezett klímaszorongás, amit a szakemberek pszichés betegségként tartanak számon, és a szorongásos zavarok körébe tartozik. Lényege az, hogy a fiataloknak erős félelmeik vannak a jövőre vonatkozóan, és rengeteget agyalnak azon, hogy milyen súlyos következményei lesznek a globális felmelegedésnek, amin egyébként szerintem csak súlyosbítanak a mindenféle katasztrófa filmek is. Sajnos tehát az emberiség elérte azt az állapotot, amikor már komoly kockázati tényezőt jelent saját magára. Az egyik legszomorúbb az egészben az, hogy a profitorientáltság ebben erősen szerepet játszó tényező. Ha az ember kevésbé lenne kapzsi, és nem hajtaná annyira a pénzt – és itt elsősorban természetesen a nagyvállalatokra, olajmágnásokra és hasonlókra gondolok-, akkor talán nem tartanánk itt.

A környezetemben is azt vettem észre, hogy tényleg mindenki a maga szintjén próbál tenni ez ellen és igyekszik változtatni. Például az ismerőseim jelentős része már nem használ pet palackot, sem műanyag szívószálat és többen is vászontáskákkal és vászon kis szatyrokkal járnak vásárolni. És ugyanígy, amit csak lehet igyekeznek újrahasznosítani, és próbálnak arra törekedni, hogy minél kevesebb szemetet termeljenek. Persze az alternatív megoldások elsőre és talán másodjára is szokatlanok, de minden új szokás kialakítása nehéz.

Kitti, az egyik barátnőm, magasabb szinten űzi a környezettudatosságot, és úgy határozott, hogy napelemeket fog venni. Ezt akkor határozta el végleg, amikor olvasott több napelemes pályázatról is, a napelempalyazatok.hu oldalán, amik nagy anyagi segítséget jelentenek azoknak, akik szintén napelemekbe szeretnének fektetni.

Azt ugye tudni kell, hogy a napelemek nem olcsó dolgok, egyszeri nagy összegű kiadást jelent a beszerzésük és a beszerelésük, viszont, ha befektetésként tekint rá az ember, akkor máris sokkal kecsegtetőbb a dolog. Kitti egyébként elsődlegesen a klíma- és környezetvédelem miatt vág bele, a spórolás pedig csak az egyik pozitív hozadéka a dolognak.

Azt olvasta a már említett oldalon, hogy az a napelemes pályázat, amit ő nézett, kifejezetten magánszemélyeknek szól, de társasházak és lakásszövetkezetek számára is nyitott ez a lehetőség. Ez tulajdonképpen egy nagyon kedvező hitel lehetőség, ami 0%-os kamattal és szintén 0%-os THM-mel bír, erre szokták azt mondani nagyon találóan, hogy ingyen hitel, hiszen a felvett összegen felül nincsenek egyéb költségek. Ha például 500.000 forint az igényelt összeg, akkor pontosan ennyit is kell visszafizetni, természetesen részletekben. Egyébként a minimális felvehető összeg pont ennyi, míg a felső határt 10 millió forintban maximalizálták. Ez a “napelemes pályázat” valójában nem csak napelemekre igényelhető, hanem mindenre, ami beletartozik egy ingatlan korszerűsítésébe. Ilyen például ugye a napelem, a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, de még a fűtésrendszer korszerűsítése is – amihez egyébként szintén használhatók napelemek adott feltételek mellett -. Erről még azt kell tudni, hogy a futamidő maximuma 20 év, tehát ennyi idő alatt kell legkésőbb visszafizetni az erre a célra felvett hitelt. És ami nekem igazán felkeltette a figyelmemet, az az, hogy ha valakinek van lakástakarékja, akkor abból akár fedezni is lehet a hitelhez szükséges önerőt, tehát erre is nyugodtan lehet fordítani egy részét, de akár az egészet is.

Vannak egyébként napelemes pályázatok vállalkozások számára is, nem csak magánszemélyeknek érhető el ez a lehetőség, bár ez esetben egy kicsit más a dolog, mind a felvehető összeg, mind pedig maga a konstrukció.

Két napelemes pályázat szól nekik: az egyik a közép-magyarországi régiót érinti, ebben a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) nyújthat segítséget, míg az ezen kívül eső területeken a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program az illetékes.

Ez a napelemes pályázat a “Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” néven fut.

Ez a lehetőség is magában foglal egy hitelt, ami szintén hasonlóképp kedvező, mint a magánszemélyek számára elérhető, és ehhez tartozik még egy vissza nem térítendő támogatás is. Azt mondta Kitti, hogy ennél az a fontos, hogy csak együttesen vehető igénybe a kettő, tehát olyan nem lehetséges, hogy egy vállalkozás csak a vissza nem térítendő támogatást kéri, de a hitelt nem, és ez persze fordítva sem lehetséges. Tehát ez egyfajta kombinált termék. Viszont itt a felvehető összeg is magasabb, mint a magánszemélyeknek szóló hitel esetében, hiszen egy vállalkozásnak magasabbak a költségei is, mint egy háztartásnak. Itt a hitel összege és a vissza nem térítendő támogatás összege is minimum másfél, maximum pedig 50 millió forint lehet. És természetesen, ugyanarra lehet felhasználni ezt a napelemes pályázatot, mint az előbbi esetben, tehát mindenre, ami a korszerűsítést szolgálja.

Egyébként ezek a napelemes pályázatok azt a célt szolgálják, hogy a napelem rendszereket elérhetőbbé tegyék mindenki számára, hiszen, ahogy mondtam is, ez nem olcsó dolog, általában milliós tételre kell számítani egy komplett rendszer telepítésénél. Viszont nagyon sok mindent ad: a napelemekkel tehetünk a környezetünkért és a Földért, csökkenthetjük általuk az ökológiai lábnyomunkat is, sőt még ugye spórolni is lehet vele, hiszen ezeket a rendszereket úgy tervezik meg a szakemberek, hogy az adott ingatlant teljes mértékben el tudják látni árammal, ami azt eredményezi, hogy a villanyszámla összege a 0-hoz fog konvergálni. Ennek az eléréséhez pedig meg kell adni az éves áramfogyasztás mértékét, vagy forintban, vagy pedig kilowattórában, amiből a szakemberek ki tudják számolni, hogy mekkora, hány darab és milyen teljesítményű napelemekre van szükség. Sőt, még azt is eldönthetjük, hogy a többletárammal mihez szeretnénk kezdeni: eladni a szolgáltatónak vagy pedig saját magunk számára akkumulátoron tárolni. De az fontos, hogy ezt a rendszer feltelepítése előtt el kell dönteni, mert két különböző rendszerről van szó.

A napelemes pályázat igénylése előtt mindenképpen szükséges és hasznos is lehet árajánlatot kérni a szakértőktől, mert vannak olyan feltételek, amiknek meg kell, hogy feleljen az ingatlan, pontosabban a tető. Figyelembe veszik a dőlésszöget, a tájolást, ahogyan a tetőszerkezet stabilitását is, ami elsősorban a biztonság miatt fontos, hiszen, ha nem jó a tető szerkezete, akkor akár be is omolhat a súly alatt, ami a napelemek által ránehezedik.

Ugyan én sajnos nem tudom igénybe venni a napelemes pályázatok egyikét sem, viszont már több barátomnak is tudtam ajánlani, akiknek kertes házuk van, és mindannyian nagyon örültek neki. Kivétel nélkül mindannyian felkeresték a napelempalyazatok.hu weboldalát és árajánlatot is kértek a cégtől, akik nem mellesleg már hosszú évek óta foglalkoznak napelemekkel és napelemes rendszerek telepítésével, úgyhogy akinek bármi kérdése, vagy kétsége lenne, nyugodt szívvel fordulhat hozzájuk.