Gondolkodjunk és nézelődjünk „ökosan”!

A szüleim már kiskorom óta úgy neveltek, hogy kerülni kell a pazarlást, legyen szó csomagolópapírról vagy éppen ételmaradékról. Mindig is szelektíven gyűjtöttük a szemetet, ráadásul a karácsonyi ajándékokat sem csomagoltuk külön, hanem éveken át mindenkinek volt egy nagy díszes papírzacskója és abba került az összes ajándék. Az egyesével bontást a csukott szemmel húzás váltotta fel, mely az ünnepi felfokozott hangulatban ugyanolyan élményt jelent, mintha külön-külön tépnénk szét mindegyiket.

Lassan két éve viszont külön költöztem, persze a szelektív hulladékgyűjtés így is megmaradt, de én is érzem, hogy lenne még hova fejlődni a környezettudatosságom terén. Nem egyszerű viszont, ha nincs az ember környezetében valaki, aki ebben motiválja és példát mutasson.

Mióta viszont összejöttünk a barátnőmmel, folyamatosan jön valami új ötlet, amivel még inkább öko környezet alakulhat ki a lakásomban. A legjobb, hogy nem érzem magam alárendelt szerepben, mivel vannak dolgok, amikre én nem figyelek, ő viszont igen, de ez fordítva is megesik. A pénzspórolás is fontos szempontom lett mostanában, szóval egyre többet kezdtem el főzni, így két napig elvagyok egy étellel.

A spórolás egyik alappillére, hogy gazdaságosan vásároljon be az ember. Ennek köszönhetően én is elkezdtem vadászni az akciókat, eleinte mindig elhoztam az újságokat a boltokból, majd azon kaptam magam, hogy szinte olvasás nélkül azonnal a szelektívben köt ki. Ezt követően inkább az interneten böngésztem, így akadtam rá erre a honlapra, mely teljes mértékben kiváltja az újságokat. Ez a kibontakozó környezetbarát felfogásomnak is lökést adott, azóta csak és kizárólag ott lesem az akciókat. A kínálat egészen elképesztő, szinte nincs olyan üzlet, aminek ne találná meg az ember az éppen leértékelt termékeit.

Nem is nehéz megtaláni, hogy mit keres az ember, hiszen különböző menüpontokból lehet válogatni. Böngészhetünk az éppen érvényben lévő akciós újságokban, vagy körbenézhetünk konkrétan a termékek között, de azt is megtehetjük, hogy konkrét átuhazakban nézünk körbe vagy az épp a fennálló kuponokból válogassunk. A bevásárlások előtt már ott követem, hogy éppen hol olcsóbb a csirkemell, a wc-papír, vagy a kedvenc söreim.

Mivel szinte tényleg minden termék megtalálható, könnyű elcsábulni is, így csak óvatosan a böngészéssel. A bő kínálatnak köszönhetően komoly kis listát lehet összeállítani, férfi társaimat óva inteném, hogy a barátnők, feleségek előtt csak mértékkel nézegessék a honlapot. Persze a pasik is bőven találhatnak maguknak való, olykor felesleges dolgokat, szóval veszélyes hely, de nagyon élvezetes.

A főzés és a spórolás tehát egyszerűbbé vált, viszont eleinte folyton a tányérokat takartam le alufóliával, de magamtól nem is tűnt fel, hogy ez mekkora pazarlás. Erre mondta a barátnőm is, hogy nem ártana tárolódobozokat beszereznem különböző méretben. Nem csak, hogy praktikusabb és tovább is eláll benne a kaja, de az alufóliát sem termelem úgy, mintha kötelező lenne. Természetesen újfent a már említett akcioleso.hu-n kötöttem ki, azon belül is a Pepco újságjában találtam meg, amit kerestem. Ott az árak amúgy is alacsonyak, főleg, ha még a leárazásokat is követjük a honlapon. Folyamatosan frissül a weboldal, így mindig naprakész információt kaphatunk a jelenlegi akciókról.

Sikerült is vennem néhány tárolódobozt, meg egyéb praktikus holmikat, amik a környezettudatosságomat és a spórolásomat segítik. Ha nem is feltétlen ezzel kapcsolatban, de biztos vagyok benne, hogy a Pepco újságjában megtalálod, amire épp szükséged van. Ám, ha mégsem, akkor is ott van a több tucat másik üzletnek az akciós online magazinja, melyek megkönnyítik az ember életét.