Gázpalack töltésről beszélgettem egy bioboltban

Amióta külön költöztem, nagy figyelmet fordítok a környezettudatosságra, már amennyire lehet egyedül, egy csöppnyi albérletben. A hulladékot szelektíven gyűjtöm, mindig hordom magammal a saját kis üvegemet és szatyromat, hogy ha esetleg szükség lenne rá, akkor ne kelljen műanyagot vásárolnom. Igyekszem olyan termékekkel körül venni magam, amik lebomló anyagokból készültek, ha pedig ruha vásárlásról van szó, akkor már nagyon sok olyan fast fashion márka van, aminek van újrahasznosított anyagokból készült kollekciója, de a second-hand boltokban is nagyon sokszor tudok igazi kincsekre bukkanni. Csak egy kis türelem és odafigyelés kell az egészhez, semmi más.

A minap épp az egyik kedvenc bioboltomban jártam, ahol az eladó csajszival nagyon jóba vagyok. A főzésről beszélgettünk, meg arról, hogy nem rég költözött új albérletbe, ahol gáztűzhely van. Mondta, hogy ő, világ életében villannyal főzött, ezért az elején kicsit félt a dologtól, de rájött, hogy sokkal jobban megéri a gáz használat és nem mellesleg nagyon környezetbarát is.

Ha gyorsan kell a töltés, akkor: gazpalackfutar.com!

Elmesélte, hogy mikor beköltözött, akkor a lakás kissé leharcolt volt, de a tulajdonos kedves volt és mindenben segített. Sok minden más teendő mellett, terítékre került a gázpalack töltés is. Pár perc kutakodás után az interneten rátaláltak a gazpalackfutar.com oldalra, ahol nagy betűkkel hirdették, hogy nagyon kedvező áron szállítanak ki Budapesten és annak 20 kilométeres körzetében bármilyen mennyiségben. Elkezdték tárcsázni a megadott számot a vonal végén pedig néhány csengés után egy kedves hölgy hangja szólt vissza. Megbeszélték, hogy Lillának a 11,5 kilós töltetű PB gázpalackra van szüksége, a majd csodával határos módon megbeszélték, hogy a palack 1 órán belül már ott is lesz. Mivel a lakás Budapesten helyezkedik el így az kiszállítással együtt, összesen 6 ezer forint volt.

PB gáz a mindennapokban

Legtöbben úgy tudják, hogy a PB gáz csak a háztartásokban használatos, leginkább a főzéshez, meleg víz előállításhoz és a fűtéshez. A természetben is előforduló gázt a földgázból nyerik ki és nyersolaj finomítás során állítják elő. A háztartásokon kívül még hasznosítható a mezőgazdaságban gabonaszárításra, illetve az állattartás során. Ugyanúgy PB gázt használunk a kültéri sütés-főzés alatt, de a teraszfűtökben és hőlégballonokban is ezzel találkozhatunk. Mindemellett pedig különböző ipari technológiák során is hasznosítható.

A PB gáz előnye, hogy mivel magas a fűtőértéke ezért nagyon magas az energiatartalma is. Kedvező elégetéskor az emissziója és a szállítása és tárolása során sem szennyezi a környezetet. Égetése során a CO2 kibocsátása, 35 százalékkal kevesebb a fáénál és 12 százalékkal az olajénál.

Mostantól csak ők!

Lilla mondta, hogy nem is gondolta, hogy valami ennyire egyszerű és gyors lehet. Tényleg csak egy egyszerű telefonba került az egész. Nem kellett hosszan kutakodni, milliószor áttervezni a napját vagy rosszabb esetben az elkövetkezendő két hetét. Nem kellett egyezkedni, vagy szabadságot kérnie, hogy otthon lehessen, mikor épp jönnek és hozzák a rendelést.

Mivel nekem is gáztűzhelyem van otthon, ezért a gázpalack töltés nálam is időnként központi kérdés. Mindig rettegek, amikor közeledik a töltés időpontja, mert nagyon macerás dolog és mindig kell valakinek a segítségét kérnem, hogy egy töltőállomásra eljussak. De Lilla története felnyitotta a szemem, hogy ezt a tortúrát végre a hátam mögött tudhatom, mert vannak már nagyon gyors megoldások is. Az oldalukon olvastam néhány történetet a korábbi munkájukról, amiből egyértelművé vált, hogy nálunk a gyorsaság alapelv. Volt, hogy a megrendeléstől számított 1 percen belül kiszállításra került a palack. Nyilván ez egy nagyon extrém eset volt, de általánosságban igaz rájuk, hogy nem kell napokat várni, ha gázpalack töltésre azonnal szükség van.