Egy „zöld” csak napelemet használ

Tudjátok, hogy elég környezettudatos vagyok. Igyekszem odafigyelni, amire csak tudok a saját szintemen: szelektíven gyűjtöm a szemetet, nem használok eldobható zacskót, igyekszem kevesebb műanyagot termelni stb. De manapság a klímaváltozás és egyéb rémségeket hallva a tévében az ember szeretne ennél azért többet tenni. Párommal arra jutottunk, hogy igyekszünk a megújuló energiaforrások felé váltani és napelemeket fogunk telepíttetni a tetőre. Azért megnézve az árakat, ezt könnyebb kijelenteni, mint megtenni. Elég borsos áru egy ilyen rendszer kiépítése. Szerencsére a „napelem pályázatok” keresőszavak alapján hamar eljutottam a napelemesrendszerek.info oldalhoz.

Nagyon tetszett az oldaluk, rendkívül informatív. Az alapos átolvasás után úgy éreztem, hogy szakértő lettem napelemes kérdésekben. Na jó, azért az nem, de tényleg sok infóhoz jutottam. Megtudtam például, hogy az MFB-hez már 10% önerő mellett is be tudjuk nyújtani a pályázatot. Ebben az esetben a pályázat nem is a legszerencsésebb szóhasználat, inkább egy fajta ingyenes hitelről van szó. A legkisebb igényelhető összeg 500.000 Forint, a maximum pedig 10.000.000 Forint. A futamidő is megválasztható, de legfeljebb 20 év lehet. Nyilván nem akar az MFB rengeteg bedőlt hitelt generálni, így természetesen itt is vannak feltételek és kizáró okok bőven, erről előzetesen körültekintően tájékozódni kell. Próbáljátok meg a napelem pályázatok napelemerendszerek.info keresőszavakkal, úgy tuti hamar meglesz.

Végül csak a napelemesrendszerek.info oldal alapján nem tudtuk meg az árat még nagyjából sem, mert kiderült, hogy az rengeteg mindentől függ. Mindenképp egy árajánlatkérés és helyszíni felmérés a folyamat első két lépése. Ugyanis olyan dolgok is befolyásolják az árképzést, mint a tetőszerkezet, árnyékoló hatások a tető térségében. Illetve előfordulhat olyan kizáró ok is a tetőn, ami miatt inkább a földre telepített rendszert javasolják a napelemesrendszerek.info oldal szakértői. Meglepő infó volt számomra, hogy a túl poros, ipari környezet is kizárhatja a tetőre telepítést, mert ilyenkor az eső sem tudja tisztán tartani a napelemeket.

napelem pályázatok

Mint Magyarországon általában, itt is a folyamat jelentős részét az adminisztráció és engedélyeztetés teszi ki. A felmérés, ütemezett fizetés és hasonlók után ugyanis maga a telepítés már egy munkanapon belül elkészül. Ekkor viszont még csak próbaüzemet tarthatnak a napelemesrendszereke.info szerelői, meg kell várni a teljes üzemeléshez, hogy a szolgáltató telepítse a hivatalos úgynevezett ad-vesz mérőórát. Ugyanis a legtöbb esetben a hálózatra kötött rendszerről van szó, így az csak a szolgáltatóval szorosan együttműködve és a szigorú szabályozások betatása mellett történhet meg. A jó hír viszont, hogy a szolgáltató rendszerébe kötött hálózat esetében lehetőség nyílik a visszatermelésre, tehát a többletenergia értékesítésére a szolgáltató felé. Azért ne higgyük, hogy kolbászból van a kerítés! A szolgáltató csökkentett áron veszi át ezt a többletet, ebből nem igen fogunk meggazdagodni.

A napelemesrendszerek.info munkatársai a SHARP napelemekre esküsznek. Ennek a japán cégnek rendkívül szigorú ugyanis a minőségbiztosítási rendszere. 1958 óta ott vannak a világ napelem gyártóinak élvonalában. Rendszereit megtaláljuk a legmodernebb műholdakban, épp úgy, mint a háztartásunkban valamelyik fiókban meglapuló számológépben is. Gyakorlatilag az elsők között kezdte el az úgynevezett fotovoltaikus elemek gyártását, és ma is több versenytársa van, de ár-érték arányban messze a SHARP a legjobb választás.

Nagy előrelépés és hosszútávon jól megtérülő befektetés a napelem. A rendszer méretétől függetlenül nagyjából 10 év alatti megtérüléssel kell számolni, de a megvásárolt napelemes rendszer élettartama akár 50 év is lehet. Viszont a bolygónk biztosan roppant hálás lesz nekünk.