Cséving a hotelben és az esküvőkön is visszatérő vendég

Megvallom őszintén, hogy amikor először találkoztam a kifejezéssel, akkor magam sem tudtam pontosan, hogy miről van szó. A cséving, vagy ahogy írásban leginkább látható chafing ugyanis egy olyan szakkifejezés, amit egy laikus nem feltétlenül hall a köznyelvben. Ha viszont a kép is társul mellé, akkor rögtön leesik a tantusz, hogy valójában miről is van szó.

Nem ez az első alkalom az életemben, amikor valami teljesen egyszerű és egyébként meglehetősen hétköznapi dologról hallok szaknyelven és nem értek ezért belőle egy kukkot sem. A hétköznapjaimat általában a környezetbarát eszközök világában töltöm, a munkaköröm is erre hajaz. Az ember azt gondolhatná, hogy itt aztán minden közérthető, hiszen egy mindenki által érthető nyelven kell ezen a területen kommunikálni, hogy a legegyszerűbb emberek is a jó kukába dobják a műanyag hulladékot. Azonban ez nem mindig ennyire evidens, hiszen bizonyos kifejezések a latinból, vagy az angolból erednek és hát ezeknek nem feltétlenül van könnyen érthető, kapcsolható hangzása a magyar nyelvben. Ami viszont biztos, hogy ettől függetlenül is igyekszem mindig közérthető módon hirdetni és tájékoztatni a környezetemet minden olyan dologgal kapcsolatosan, ami a fenntartható és zöld élet szükséges velejárója volna. A zöld megoldások nekem nem csak egy munka, hanem egy szenvedély is egyben, ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy az élet bármely területéről is legyen szó, meg lehet találni azokat a pontokat, amelyek mentén kevesebb szemetet termelünk és kisebb öko lábnyomot hagyunk majd magunk után. Én már ezen az úton járok és remélem, hogy másokban is sikerül gondolatot ébresztenem.

De térjünk is vissza a cséving fogalmához, hogy ne csak gondolatot ébresszek, de valami újat is mondjak. Lehetne akár egy zsákbamacska is ez, amiről azt mondom, hogy a hotelekben és az esküvőkön is visszajáró vendég. Erről még nem biztos, hogy kitalálnátok, hogy az ételeket melegen tartó edényekről van szó. Maga a melegen tartás folyamata többféle is lehet, de az alapelv mindig hasonló: valamilyen hőt közlünk egy közeggel, ami ezáltal melegen tartja az edényben feltálalt étel. Biztos, hogy mindannyian láttatok már ilyen tárolókat, mert tényleg ott vannak mindenhol: konferencián, reggelinél, az éjféli töltött káposztánál és sok más egyéb felhasználásban. A cséving egy széleskörben alkalmazott módszer, a különbség talán sokkal inkább abban van, hogy hol, melyik altípusával lehet találkozni.

A cséving evolúciós sora alapján tulajdonképpen bármelyik módosulattal lehet találkozni a következők közül, attól függően, hogy ki mennyire tartotta a lépést a technika fejlődésével. Legelőször úgynevezett pasztás csévingek voltak jellemzőek, ahol valamilyen nyílt lángos megoldással melegítették az alsó víztálcát, amelyet 4 óránként fel is kellett ezért tölteni, hiszen elpárolgott a víz. Márpedig ha az ételt tartó edény nem ér vízbe, akkor nem lesz jó a hőátadás és nem marad meleg a benne tárolt étel. Egy másik megoldást nyújt az elektromos cséving, ahol a víz melegítéséről már egy elektromos fűtőszál gondoskodik, ami ennek fényében sokkal jobban szabályozható is, mint a korábbi megoldás. Végül pedig a talán legmodernebbnek mondható cséving technológia az indukciós chafing. Ez pontosan úgy működik, mint egy indukciós főzőlap: az elektromágneses indukció segítségével tartja melegen a berendezés a fém edényben lévő ételt.

Nem pusztán a technológia fejlődött a cséving területén, de arra is rájöttek időközben, hogy a dizájn nem minden esetben kerülhet a hatékonyság elé. Így a korábban előforduló kerek, vagy épp ovális edényeket mára többnyire a GN méretek szerintire cserélték le, amelyek a helykihasználás szempontjából sokkal hatékonyabbak.

Ahonnan pedig ennyire jól tájékozott vagyok a témában az a hunniakristaly.hu, vagyis a Hunnia Kristály webáruháza. Ez egy profikat ellátó webshop, ahova a hozzám hasonló egyszerű háziasszonyok is egyre inkább betévednek, hála a magas minőségnek és a kedvező áraknak. Na meg persze annak is, hogy a professzionális felszerelés mellett, amelyből persze rengeteg alkalmazható az egyszerű háztartási körülmények között is, már egyre több olyan terméket is kínálnak a vásárlóknak, amelyek kifejezetten háziasszonyoknak szólnak. Gondolok itt például olyan teljesítményű konyhai gépekre, amelyek egy család ellátására szolgálnak és nem mondjuk egy menzányi gyerekére. De aki ez utóbbit keresi természetesen az is nagyon jó helyen jár!

Azt hiszem, hogy mindent elmondtam nektek, amit csak tudni lehet a cséving témaköréről. Remélem, hogy még ezen a zöld blogon is szívesen olvastatok egy ilyen megoldásról és ha tehetitek, nézzetek körül a hunniakristaly.hu weboldalán, mert csupa-csupa jó ötletük van arra, hogy mi kerüljön a fa alá. Nem csak akkor, ha valaki profi a konyhában, hanem akkor is, ha pusztán szép, különleges és magas minőségű termékekkel szeretné feltölteni a konyhaszekrényt.